Show simple item record

dc.contributor.authorІванюк, В.В.
dc.contributor.authorМудрак, Г.В.
dc.date.accessioned2022-10-04T11:18:32Z
dc.date.available2022-10-04T11:18:32Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.citationІванюк, В.В., Мудрак, Г.В. (2021).АНАЕРОБНА БІОЛОГІЧНА ОЧИСТКА СТІЧНИХ ВОД ВИРОБНИЦТВА ЦУКРУ. Еколого-збалансований розвиток суспільства: стан, проблеми, перспективи: науково-методичне видання / Збірник статей викладачів, вчителів, студентів ступеня вищої освіти “магістр” та здобувачів наукового ступеня “доктор філософії” // Редкол.: Мудрак О.В. (гол. редактор) та ін. – Вінниця: КЗВО “Вінницька академія безперервної освіти”, 2021. 178 с.uk_UA
dc.identifier.urihttps://docs.academia.vn.ua/handle/123456789/609
dc.descriptionWater management of sugar factories is characterized by a high level of water consumption and a large volume of wastewater with a high concentration of tration of mineral and organic pollutants. Artificial biological facilities are mainly used for the treatment of sugar production effluents. mechanical cleaning. The scheme with two-stage aerotanks has become the most widespread in our country, while abroad they use anaerobic no-aerobic schemes, which is much more profitable, since the oxidation of a large amount of organic substances exclusively under aerobic conditions is associated with high energy consumption. The use of anaerobic fermentation at the 1st stage allows to reduce the concentration of organic substances in effluents159 by 60-90%, and further purification of the remaining pollution should be carried out in aeration tanks of the II degree with lower energy consumption. For assessment the expediency of using a methane tank in the system of sewage treatment plants of a particular enterprise, it is necessary to have information about the efficiency fermentation and the optimal mode of wastewater treatment of this enterprise. In this work, the process of anaerobic fermentation was studied wastewater of one of the sugar factories of Ukraine. The experiments were carried out in a bioreactor with an upward flow of activated sludge. For soon- The method of mathematical planning of the experiment was used to determine the duration of the research. As a result, exposure data were obtained determining factors (flow rate, pH, temperature) on the output of biogas and the depth of substrate fermentation. Received data prove the effectiveness and prospects of using anaerobic fermentation at the first stage of biological wastewater treatment in river sugar production.uk_UA
dc.description.abstractВодне господарство цукрових заводів характеризується високим рівнем споживання води і великим об’ємом стічних вод з високою концентрацією мінеральних і органічних забруднень. Для очищення стоків виробництва цукру переважно використовують споруди штучної біологічної очистки. Найбільшого поширення в нашій країні отримала схема з двоступінчастими аеротенками, в той час як за кордоном застосовують анаеробно-аеробні схеми, що значно вигідніше, так як окислення великої кількості органічних речовин виключно в аеробних умовах пов’язане з високими енерговитратами. Застосування анаеробного зброджування на І ступені дозволяє зменшити концентрацію органічних речовин в стоках на 60-90%, а доочищення забруднень, які залишилися, здійснити в аеротенках ІІ ступені при менших витратах енергії. Для оцінки доцільності застосування метантенка в системі очисних споруд конкретного підприємства необхідно мати інформацію про ефективність зброджування і оптимальний режим очищення стічних вод цього підприємства. У даній роботі вивчали процес анаеробного зброджування стічних вод одного з цукрових заводів України. Експерименти проводили в біореакторі з висхідним потоком активного мулу. Для скорочення тривалості досліджень застосували метод математичного планування експерименту. В результаті були отримані дані відносно впливу визначальних чинників (швидкості подачі потоку, рН, температури) на вихід біогазу та глибину зброджування субстрату. Отримані дані доводять ефективність і перспективність застосування анаеробного зброджування на першій стадії біологічного очищення стічних вод бурякоцукрового виробництва.uk_UA
dc.language.isouk_UAuk_UA
dc.publisherКЗВО “Вінницька академія безперервної освіти”uk_UA
dc.subjectстічні води виробництва цукру, біологічна очистка, анаеробне зброджування, біогаз, технологічний режим, оптимізація.uk_UA
dc.subjectsugar production wastewater, biological treatment, anaerobic fermentation, biogas, technological mode, optimization.uk_UA
dc.titleАНАЕРОБНА БІОЛОГІЧНА ОЧИСТКА СТІЧНИХ ВОД ВИРОБНИЦТВА ЦУКРУuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.identifier.udc628.3(075.8)


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record